_m_gw_yqnvzxsirrq9kac-7tkgelv5ncomf4chjj6vrhs5kvkloa9py2ludxutjsivrzhkvgjlxtpku890kqvvnq7w0syhlxui2xf07r6fjk64a08sxtfl4kezsnal3f1npseb.jpg-c700_250

Description:

In May 2010, a majority of Port of Portland employees were consolidated into a new Port headquarters building at Portland International Airport. The building, shaped to echo the hull of a ship or the wing of a plane, sits on top of a 3,000-space long-term parking garage at PDX; both the office space and parking garage were designed to be models of sustainable design and construction. The building was recently awarded Leadership in Energy and Environmental Design, or LEED, Platinum Certification and has received numerous local national and international awards for its environmental features.
The building features both tried and true resource conservation measures, like using energy efficient lighting, materials from renewable or recyclable sources, and water efficient fixtures. It also relies on innovations like ground-source heating and cooling produced through a closed-loop system reaching 300 feet below the surface and a Living Machine® system, which recycles wastewater onsite for reuse in the building's toilets and cooling towers.

No state or local tax funds were involved in the new structure. The overall building cost $241 million—$156 million for the parking garage, pedestrian tunnels and related utilities, and $85 million for the offices. The new garage was funded with a combination of available working capital in the PDX Port cost center and revenues from the Port cost center, which includes parking, rental car, air cargo, and other revenues collected at the airport. The office building is funded with a combination of available working capital in the PDX Port cost center and airport revenue bonds paid for by the Port cost center.

The 10-story building was inspired by the form of an airplane hull, and it sits right in front of the PDX main terminal on top of a new parking structure. The consolidation of the Port of Portland’s offices and employees will place about 230 people into the new building in hopes of improving work efficiency and created a unified front. The office floor plan is open to encourage collaboration and a more unified organizational culture. The use of natural daylighting and smart lighting controls creates a more agreeable work environment for the employees.

The 9th floor of the building features an eco roof that collects rainwater and minimizes stormwater runoff, and a green roof planted with drought tolerant plants is located on the other side of the building. Two hundred geothermal wells provide ground source heating and cooling, and an auxiliary cooling tower kicks in for peak periods. A reflective roof membrane, high-performance glazing, and energy-efficient lighting minimize energy demand for the building. Additionally, a Living Machine processes all of the building’s waste water from toilets, sinks and showers for reuse in toilet flushing and the HVAC cooling tower.

The LEED platinum certification is the latest in a long string of awards the building has garnered since it was completed in May 2010. Awards include:

City of Portland Businesses for an Environmentally Sustainable Tomorrow Green Building Award
State of Oregon Sustainability Award
Northwest Energy Efficiency Alliance BetterBricks Award
Environmental Protection Agency Green Power Leadership Award
Forbes Top Ten Most High Tech Green Buildings in the World

Living Machine® system applied in Port Of Portland Headquarters

completion date 2010
application municipal
system capacity 5,000 gpd
reuse flush toilets + cooling towers

overview
The Port of Portland had multiple objectives for the wastewater system in their new 200,000 square foot state-of-the-art headquarters building. It had to be sustainable, cost-effective, attractive, but above all, it had to provide advanced wastewater
treatment for reuse. The Living Machine® system was the only approach to wastewater treatment that could meet all the criteria.

system
A Tidal Flow Wetland Living Machine® is the central design feature in the lobby and along the exterior front walkway of the Port of Portland Administrative Office Building. After collection
and initial treatment of the wastewater in a primary equalization tank, the water flows to the Living Machine®. This system, utilized for secondary and tertiary wastewater treatment, is composed of six tidal flow cells and one vertical flow cell. The high quality treated effluent is filtered and disinfected with ultraviolet light and chlorine.


Units(mg/l) Influent Target Effluent Measured Effluent
BOD 190 less than10 1.0
TSS 55 less than10 2.1
TKN 160 less than10 2.2
Turbidity - less than2.0 0.6

benefits
• The building has demonstrated a 75% reduction in water use.
• The system provides interior and exterior foliage and safely integrates into public space.
• Accepts all wastewater generated by the building’s 500 employees and produces high quality water that is reused to flush toilets and supply the cooling towers in the building.
• The Living Machine® system was cited as a key
innovative feature on Forbes.com’s list of the world’s greenest buildings.
• The project attained a LEED Platinum certification by the U.S. Green Building Council.

Iris Window Coverings applied in Port Of Portland Headquarters

Iris Window Coverings, the largest window shade dealer in the Pacific Northwest (as well as one of the most prestigious in the nation) and now in its 28th year of business, is proud to announce its work in helping the Port of Portland’s (Oregon) new headquarters building at Portland International Airport achieve LEED(R) Platinum Certification with the additional of more than 300 sustainable window coverings.

Established by the U.S. Green Building Council and verified by the Green Building Certification Institute, LEED is the nation's preeminent program for the design, construction and operation of high performance green buildings.

Iris was called upon to assess the building's window covering needs, keeping sustainability issues top of mind, and recommended, then installed:

* 130 Warema Motorized Interior Louvers
* 33 MechoShade Systems Motorized Roller Shades
* 154 MechoShade Systems Roller Shades

“The interior louvers are an attractive means to obstruct undesired sun and heat gain while allowing natural light into the building, while the roller shades are perfect for light-filtering that diffuses light, reduces glare and controls solar heat gain,” said Richard Benton, President of iris Window Coverings. “We're honored to be part of such a state-of-the-art project, and one that is a benchmark for green projects going forward.”

The 205,000-square-foot building incorporates many state-of-the-art green technologies, but perhaps the most innovative is the Living Machine® system, an on-site ecological wastewater treatment alternative that treats 100 percent of the building's wastewater for reuse in the building's toilets and cooling tower. Other sustainability features include daylighting, window glazing, water-efficient fixtures, and two green roofs.

This work is the latest in a long line of prominent structures Iris Window Coverings has provided window shading solutions to, which has included Microsoft headquarters (Redmond, Wash.), Amazon.com headquarters (Seattle), The Gap headquarters (San Francisco), Qwest Field (Seattle), Seattle Seahawks headquarters (Redmond, Wash.), Seattle Opera House, University of Washington, and Seattle Aquarium, among many others.

Energy conservation
The Port estimates that the building will use 36 percent less energy than a typical building of its size and the garage will use 78 percent less energy than a typical similar size garage.

More than 200 pipes 300 feet under the building provide ground source heating and cooling in a closed loop system.

Passive radiant ceiling panels regulate building temperatures.

Daylighting controls reduce the number of light fixtures needed during the day by optimizing the use of sunlight for interior lighting and window glazing and exterior shades help keep interiors cool.

Tunnels between the new parking garage and the airport terminal feature motion sensor activated moving sidewalks—a first in the U.S.

The parking garage and headquarters building also has received the US EPA Certificate of Achievement through the Energy Star Challenge program.

Indoor Air quality
Materials like paint, linoleum, carpet and other products are non-toxic with low or zero volatile-organic compounds.

Office equipment like high volume printers and scanners will be kept in separately ventilated
rooms.

Life cycle thinking, re-use and natural resource preservation
During construction the Port minimized construction waste, used easily renewable or recycled materials and products and bought locally where possible.

Office chairs can be taken apart at the end of their lifespan. Components can be recycled.
Cubicle frames are made with recycled metal.

Wood paneling and flooring is certified by the Forest Stewardship Council.

Reclaimed old-growth fir from the Port’s marine Terminal 4 was reused in the building entry lobby. The wood came from piers 1 and 2, which were dismantled in the late 1990s after 80 years of use. Cobblestones in the entry plaza once served as ballast in ships.

Where appropriate existing Port furniture has been repainted, refinished or reupholstered for re-use in the building using local small businesses

Some specific energy data

Water Conservation
• Living Machine (5,000 gpd capacity)
• Dual Flush Toilets (1.6/1.1 gpf vs. 1.6 gpf allowed)
• Low flow Showers (1.5 gpm vs 2.5 gpm allowed)
• Lavatories (0.5 gpm vs. 2.5 gpm allowed)

Water Savings
• Typical Office Building (895,000 gallons/year)
• HQ Design (183,000 gallons/year)
• Savings
– 352,000 gallons/year from low flow fixtures
– 360,000 gallons/year from living machine
• Total Annual Water Savings = 80%
• Urinals (0.5 gpf vs. 1.0 gpf allowed)

Energy
HQ
• Geothermal heating and cooling system
• Passive radiant panel thermal comfort
• High performance glazing
• Daylighting at offices controlled with exterior shading, light
shelves & interior shades
• Occupancy sensors within open office & conference areas
• Advanced lighting controls/dimming
• Task lighting at workstations for individual control
• Green power purchasing

Energy Conservation
• Geothermal Heating & Cooling (200 loops, 340 ft
deep)
• Radiant Heating and Cooling Panels (56,000 sqft of
panel area)
• Heat Recovery Ventilation (50,000 CFM)
• Efficient Garage Luminaires ( 0.1 W/sqft installed,
0.3 W/sf allowed, reflective ceiling)
• Garage Daylighting
• Office Lighting (0.7 W/sqft installed, 1 W/sf allowed)
• Office Daylighting

Energy Savings
• Typical Office Building (72 kBTU/sf-yr, $1.25/sf-yr)
• HQ Office Design (42 kBTU/sf-yr, $0.74/sf-yr)
• Typical Garage (6 kBTU/sf-yr, $0.11/sf-yr)
• P2 Garage Design (1.4 kBTU/sf-yr, $0.02/sf-yr)
• 51% Energy Savings compared to ASHRAE 90.1-2004
• Meets Energy Star Rating Requirements
• Meets Architecture 2030 Challenge

More/Hide

Project Team:

  • Missing.png-e49
  • Missing.png-e49
  • Missing.png-e49
Loading...
×
server error: