C01-2_copy_resize.jpg-c700_250

Description:


Chinese developers, particularly local government, are surprisingly receptive to the (novel) suggestion of environmentally sustainable design. This housing project’s developer embraced our suggestion and committed to achieving highly energy efficient apartments with an emphasis on comfort and health.

The project achieves the National 3 Green Star Accreditation, pending twelve months of in-use testing. This accreditation requires responsive design in five categories: energy efficiency; indoor environmental quality; sustainable use of materials; responsiveness to site; and sustainable water use. The project addresses many issues but is particularly successful at minimizing the amount of energy required to heat and cool the residential buildings.

National 3 STAR accreditation requires a project to comply with a 65% energy-saving over the regular building code. Each of the 995 apartments in this development is predicted by building simulation to consume approximately 36% less electricity than the national 3 STAR prerequisite.

To achieve this efficiency the project utilizes passive strategies and active systems, the most effective system being a geo thermal heat pump in combination with embedded radiant heating and cooling. A total of 300 geo thermal bores, each 100m deep, utilise the heat capacity of the earth to minimize the need for mechanical production of heat and cooling. Hydraulic capillary pipes embedded in the ceilings of each apartment distribute the thermal energy and utilize the mass of the walls as efficient heat storage to regulate the comfort temperature band and provide a draught free indoor environment.

Comfort and health have been further addressed primarily through an air displacement ventilation system which exchanges 10 litres of air per second, per person. Additionally, clear glazing and high levels of natural light have been made possible by fixed and operable shading of windows. A dynamic shading coefficient of 0.3 for the windows equates to 70% of sunlight prevented from directly entering the apartments, thus drastically reducing the solar gains and related cooling loads.

Source: BAU
Image: BAU
More/Hide

Project Team:

  • Bau_logo.png-e49
  • Missing.png-e49
Loading...
×
server error: