P185024951-4.jpg-c700_250

描述:

--------------
项目简介:
“操场上的梦想竹屋”是「上下」手工艺展的延续和重建,将手工艺展览的展览材料重新利用,设计而成的外来务工子弟小学操场上的活动空间。

--------------
项目来源:
2011年9月16日,「上下」在上海的思南公馆举行其开幕一周年庆典,并举行了为期一个月的“人与自然”手工艺复兴作品展。展览现场使用了580块竹屏,以来自浙江安吉的竹子手工制作而成,白色鹅卵石铺设在展内小道两侧,桌子和地板以原生木材制作。
展览还未结束,「上下」艺术总监蒋琼耳就开始考虑起了“后展览”的问题。展览所有的材料都是精心挑选,有很大一部分都是工人手工制成。不能将它们随意丢弃,可是也不能将它们堆放在仓库里,因为「上下」每一次都会有新的创意,不可能去自我重复,因而这些材料很难再被用到。
十月中旬,展览迎来了一群小观众,他们是上海虹口区柳营路小学的学生,是外来务工人员的孩子。在上海外语频道的推荐下,「上下」决定用展览的竹子和木材,来为这些渴望学习艺术和文化的孩子们创造一个充满艺术氛围的环境。

项目设计:
在展览的竹墙中,选出了最好的80片,做成了操场竹屋的屋顶和室外的栏杆。
展览的木地板,加工后成了竹屋的地板。
展览的白色鹅卵石,作为装饰贴在墙裙上。
原本展览室外的竹子,全部被移植到了这里。
「上下」私人晚宴使用的太极形状的白色桌子,漆成粉红、粉绿和粉蓝,再把高度降低,成为阅读桌和游戏桌。没有突出的尖角,所有的线条都是圆的,适合孩子使用。
操场竹屋里设计了很多小书架,下面可以放书或玩具,上面可以作为小桌子或凳子,孩子们可以在这里体会到读书和游戏的快乐。
操场竹屋的木地板延伸出来,成了一个小看台,孩子们可以坐在这里,休息、聊天、看同伴们玩耍,看足球比赛。
竹屋的屋顶是展览上使用的阳光板和竹墙,有一个倾斜的屋顶,实现了完全自然采光。
Project Description:
Project Brief:
"The dream of bamboo on the playground " is the continuation and reconstruction of the "arts and crafts exhibition of SHANGXIA”, It is the playground space for migrant school which re-use materials of the exhibition
Project Origin:
SHANGXIA held an anniversary of its opening celebration in Sinan mansion on Sep 16, 2011.The theme of the exhibition was revival of arts and crafts. The exhibition site was made of bamboo and white pebbles laid. And the table and floor were made of native timber.
When the exhibition has not finished, the artistic director Jiang Qionger of SHAGNXIA, began to consider "post-exhibition ". All the material in the exhibition were carefully selected, and a large part them were made workers’ hands . Because SHANGXIA will be creative and will not repeat itself, thus these materials difficult to be used. And these materials could not been thrown away neither been stacked in a warehouse. it is impossible to find ways to re-used them.
In mid-October, the exhibition welcomed a group of spectators, they were students of the Liouying Road Primary School Hongkou District in Shanghai, and they were the children of migrant workers. Recommended by the International Channel Shanghai, SHANGXIA decided to build an playground for the kids which was an environment full of artistic atmosphere for those eager to learn.
Project design:
In the bamboo walls of the exhibition were made of the bamboo roof and outdoor railings of the playground.
The wooden floor of the exhibition became the floor of the playground. The white pebbles were decorative stickers in the dado. The original outdoor bamboo was all transplanted to here.
The white tables were painted pink, light green, reduced the height for the reading tables and game tables which kids can put books or toys on it. There are no sharp corners. All lines were round and suitable for children to use. The outside floor of the playground can be used as bleachers which kids can sit, rest, chat, look at his companions play, watch the football match .The children Bamboo roof is the use of the sun on the exhibition boards and bamboo walls, it was completely natural lighting.



更多/隐藏

项目团队:

  • Missing.png-e49
  • Missing.png-e49
  • Missing.png-e49
加载中...
×
服务器错误: